Hallitse valaistus

Tila kuin tila ei ole mitään ilman valoa. Monissa vanhoissa tiloissa, niin yksityisissä kuin julkisissa tiloissa, huomaa hyvin valon puutteen. Tai usein näissäkin tiloissa on valoa, mutta useimmiten sitä on liian vähän tai se on väärässä paikassa. Tiloissa tarvitaankin monenlaista valoa. Valoa tarvitaan siivoukseen, askarteluun, työskentelyyn ja turvalliseen liikkumiseen tilassa.Valoa pitääkin tiloissa olla kerroksellisesti niin tunnelmanluomiseen kuin tilan arjen käytön tarpeisiinkin.

Mitä ei voi peittää, sitä kannattaa korostaa. Valolla voi tätä korostustyötä tehdä mukavasti. Tilojen pylväät ja palkit voi valaista ja korostaa siten tilan monipolvisuutta. Alla olevassa parrukuvassa katossa olevat upotetut valaisimet valaisevat kattoparruja. Alareunan kattovalaisimet puolestaan antanevat valoa ruokailutilan tai työskentelytason päälle. 

Voiko valaistukselle sitten tehdä vielä jotakin, jos sitä ei ole kunnolla toteutettu rakennusvaiheessa? Voi. Valaistukseen saa lisäpotkua helposti jopa ilman suuria kuluja, jos haluaa päästä heti alkuun. Alla nopea tsekkilista pikaiseen valaistuksen päivitykseen:

  • Jos tilassa on vain yksi valonlähde eli usein kattovalaisin, tuo tilaan lisää valoa. Lisävalaistusta saat helposti pöytävalaisimilla. Niiden avulla tila saa tunnelmavaloa. 
  • Nosta pöytävalaisimia tasoilla, eri korkeuksille tilassa. Paras lopputulos on, kun pöytävalaisimien valo osuu kattoon ja tuo sitä kautta tilaan valoa laajemminkin kuin vain pistemäisesti tason päälle.
  • Parhain valaistustulos on, jos valo tulee tilaan katon kautta. Kiinnitä siis huomiota valon suuntaan. Suosi kattovalaisimia, joissa valo nousee ylöspäin, alaspäin tuleva valo on monesti vain pistemäistä. Jos esimerkiksi käytävällä on seinävalaisimia, tarkista saatko niiden suunnan käännettyä ylöspäin eli valon kiertämään katon kautta. Tämä pieni kikka tuo usein käytävämäiseen tilaan uudenlaisen valomaailman.
  • Tarkista valaisinten tehot ja valon värit. Jos työskentelytilassa et valaistuksesta huolimatta meinaa nähdä mitään, lisää polttimoiden lukseja. Esimerkiksi keittiötasolla luksien pitäisi olla 500 - 700. Keittiön yleisvaloksi riittää 300 - 500 luksia. Jos taas tuntuu, että kaikki esineet ja ihmiset ovat tilassa kalkkilaivan kapteeneita, kiinnitä huomiota valon väriin. Täällä on hyvää materiaalia lukseista ja valon väristä.
  • Kuluttajakaupassakin on tarjolla nopeita uusia valonlähteitä. Lednauhoilla saa helposti vedettyä tilaan epäsuoraa valoa esimerkiksi tasojen alla ja katon yläreunaan. Monesti lednauhan suojaksi kannattaa kuitenkin asentaa myös häikäisylista, jotta lednauhan pistemäiset valot eivät osu silmään ja valo lankeaa nauhasta kauniisti ympärille. 
  • Rakennusvaiheessa upotettavat kattovalaisimet ovat parasvalinta. Niitä valittaessa kannattaa kiinnittää huomioita, ettei niiden valosäde ole suppea. Suppea valosäde sopii oikeastaan vaan eri elementtien, kuten tilan yksityiskohtien, korostamiseen.
  • Jos upotettavia valaisimia ei ole enää mahdollista asentaa, pintavetona asennettavat kiskovalaisimet ovat hyvä vaihtoehto. Kiskoilla olevien valojen plussaa on se, että niitä voi liikutella kiskossa ja kiskoihin voi lisätä lisävaloja. Tässä muun muassa yksi hyvä malli valaisinkiskosta.


Alla olevassa kuvassa tilaassa on upotetut kattovalaisimet luomassa yleisvaloa, Sohvaryhmän vieressä on pistemäistä valoa antava lukuvalo. Jos katon valaisimet ovat himmentimen takana, himmennintä käyttämällä tilan valoa saa helposti säädettyä halutun tunnelman mukaan. Aina kun sähkömies käy tekemässä valaistusratkaisuja, muista pyytää valot himmentimen taakse.

Ylläolevassa kuvassa puolestaan tason valaisimet ovat tunnelmavaloja. Niillä ei ole merkitystä tilan työskentelyolosuhteisiin. Valo korostaa seinän rouheutta. 

Valaistuksen kanssa ei kannata vajota epätoivoon. Pienillä valinnoilla saa askel askeleelta tilaan parempaa valaistusta. Jos olet keittiökaupoille menossa, vaadi myyjää pohtimaan myös uuden keittiön valaistusta. Monesti asiakkaalle myydään monen tuhannen euron keittiö, eikä sen valaistusta ole kunnolla pohdittu. Kirjoitankin ensi kerralla keittiöiden valaistuksesta hieman lisää.

Jos kaipaat apua valaistusjuttujen kanssa, kysy minua apuun. Voin esimerkiksi tulla parin tunnin konsulttikäynnille, eikä se maksa maltaita, vaan pääset sen jälkeen helposti päivittämään omaa valaistustasi.

Terveisin: Miia