Mitä suunnittelu maksaa?


Mitä sisustussuunnittelu maksaa? Yhtä oikeaa vastausta ei ole. Vastakysymyksenä voisi kysyä, mitä haluat sisustussuunnittelulta? Alla ajatuksia ja näkökulmia sisustussuunnittelun hinnan muodostumisen.

1. Maksaako laatu?

Kyllä maksaa. Jos haluat osaavan ja koulutetun suunnittelijan, hän ei tee suunnitelmaa ilmaiseksi tai halvalla. Mutta vaikka maksaisit suunnitelmasi vähän enemmän, saat luultavimmin vastineeksi laadukkaan suunnitelman.  Suunnitelmia saa myös halvalla, mutta saako halvalla laatua ja osaamista?

2.  Mistä kannattaa maksaa?
Se riippuu siitä, mitä haluat. Jos kaipaat apua tapettien tai värimaailmaan valintaan, maksa vain siitä. Jos haluat koko tilan suunnittelun (luonnokset, pintamateriaalit, tekstiilit, kalusteet jne.), ole valmis maksamaan siitä. Jos tarvitset suunnittelijan myös valvomaan, että suunnitelma toteutuu kohteessa oikein, sovi asiasta tarjousta hyväksyttäessä. Suunnittelussa käytetään niin tunti- kuin kokonaislaskutusta kohteen laajuudesta riippuen.

3. Mistä tiedän että suunnittelija ei ole "valesuunnittelija"?
Vaikea kysymys! Kuka tahansa voi periaatteessa nimittää itseään sisustussuunnittelijaksi käytyään vaikka lyhyen sisustussuunnittelukurssin tai - koulutuksen. Ammattitaitoisen ja rekisteröityneen suunnittelijan nimikkeen perässä on lyhenne SI tai SIO (sisustussuunnittelija SI tai sisustusarkkitehti SIO).

4. Mitä voin vaatia suunnittelijalta?
Kun pyydät suunnittelijalta tarjousta, määrität siinä vaiheessa mikä on suunniteltavan työn laajuus. Jos pyydät tarjousta kalustesuunnittelusta olohuoneeseen, suunnittelija ei suunnitelmassaan ota kantaa tilan pintamateriaaleihin ja verhoihin, vaan pelkästään huonekaluihin. Pohdi siis hyvin kun teet tarjouspyyntöä, mitä tarvitset. Jos et ymmärrä saamaasi tarjousta tai siitä puuttuu mielestäsi jotakin, pyydä tarkennusta asiaan. Kun hyväksyt tarjouksen, sen jälkeen voit vaatia vain sen, mitä tarjouksessa lukee.

5. En hahmota tilaa pohjapiirroksen kautta, vaan haluan nähdä ns. aitoja kuvia tilasta, voiko suunnittelija tehdä minulle sellaisia?
Voi, kuvien laatu toki riippuu suunnittelijasta ja siitä, mitä olet valmis maksamaan kuvista. Toiset suunnittelijat tekevät vain ns. ideapapereita asiakkaalle, jossa on määritelty tilan tyyli ja kalusteet. Toisilta voit saada käsin piirrettyjä kuvia tilasta. Yhä useampi nuoren polven suunnittelija osaa tehdä kuvista myös 3 D -kuvat eli toisin sanoen valokumaiset luonnokset suunnittelukohteesta. Jos haluat suunnitelmasi tällaisinä visualisoituina kuvina, kerro se kun pyydät tarjousta.

6. Tilasin suunnitelman, mutta en ole siihen tyytyväinen. Mitä teen?
Muista kertoa suunnittelijalle alkuvaiheessa tarkkaan toiveesi ja tarpeesi suunnitteluun liittyen. Ammattitaitoinen suunnittelija toki käy ne myös kanssasi läpi oma-alotteisesti ja kyselee matkankin varrella toiveitasi sekä ajatuksiasi. Kun suunnittelija esittelee sinulle suunnitelmaa, kerro siinä vaiheessa muutostoiveesi. Ota kuitenkin huomioon ettet voi muuttaa mieltäsi aivan toiseen suuntaan kuin olet olet toimeksiantoa antaessasi antanut ymmärtää. Toisin sanoen, jos olet toivonut maalaisromanttista sisustusta, et voi suunnitelman esittelyvaiheessa kertoa että suunnitelman pitääkin olla  goottihenkinen. Tai voit toki muuttaa täysin mielesi, mutta suunnittelija tuskin muuttaa suunnitelmaasi ilmaiseksi.

7. Missä vaiheessa suunnittelusta pitää maksaa?
Jos kyse on isosta ja ajallisesti pitkästä suunnittelukohteesta, suunnittelija saattaa kertoa jo tarjousvaiheessa, että laskuttaa projektin aikana muutamassa osassa suunnittelutyöstä. Pienemmissä kohteissa laskutus tapahtuu jälkikäteen, kun suunnitelma on luovutettu asiakkaalle.

Ja yhteenvetona: Sisustussuunnittelu maksaa nollasta eurosta lukuisiin euroihin suunnittelun laajuudesta riippuen. Hintaan vaikuttaa myös suunnittelijan koulutus sekä se, missä päin Suomea asut. Mitä nimekkäämpi suunnittelija, sitä kovempi lienee myös suunnittelun hinta. Kova nimi ei tuo kuitenkaan aina laatua.